REKLAMA

W sobotę Jadalny Kraków Fest 2.0 na Wesołej

W sobotę Jadalny Kraków Fest 2.0 na Wesołej

Wielkimi krokami zbliża się Jadalny Kraków Fest 2.0. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Wspólny stół i relacje”. W sobotę, 18 maja, od godz. 10.00 do 16.00, na polanie przed Apteką Designu na Wesołej przy ul. Kopernika 19A odbędzie się wielki piknik, w czasie którego będzie można zasmakować ulubionych potraw i porozmawiać jak pielęgnować relacje w oparciu o uprawianie i przyrządzanie jedzenia.

Piknik Jadalny Kraków Fest 2.0 będzie idealną okazją do spotkania wokół wspólnego stołu i wspólnego celebrowania oraz pogłębiania wiedzy związanej z tematyką jedzenia.

W ramach wydarzenia odbędą się liczne warsztaty i spotkania:

  • warsztaty sadzenia kompozycji roślin jadalnych wraz z Zarządem Zieleni Miejskiej
  • warsztaty projektowania ogrodu przyjaznego dla klimatu wspólnie z Zespołem Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
  • zgłębianie dziedzictwa kulinarnego wraz z Międzynarodowym Centrum Kultury
  • nurkowanie w sztuce pełnej smakowitych doznać wspólnie z Muzeum Narodowym
  • warsztaty literackie z Lotną Czytelnią Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej na Rajskiej
  • warsztaty muzyczne „Rytmiczne wierszowanki” poprowadzi Spółdzielnia Muzyczna.

W czasie pikniku będzie można posmakować pysznej wegańskiej kuchni w wielu smakach, a także nabyć ekologiczne produkty z popularnego, podgórskiego Targu Pietruszkowego. Współorganizatorami wydarzenia są Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz Agencja Rozwoju Miasta Krakowa.

Harmonogram ramowy wydarzenia Jadalny Kraków Fest 2.0:

Godz. 10.00–11.00 oraz 11.00–12.00

  • „Rytmiczne wierszowanki – „Lokomotywa”. Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble

Godz. 12.00–13.00 oraz 15.00–16.00

  • Pokaz filmów „Posłuchaj wegańskich biznesów” oraz „Katastrofa na talerzu”

Godz. 13.00–14.00

  • Rozzieleńmy się – Posiejmy razem łąkę kwietną. IB Polska

Godz. 10.00–12.00 oraz 14.00–16.00

  • „Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach.” Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida

Godz. 10.00–16.00

  • „Czy dziedzictwo można zjeść?” Międzynarodowe Centrum Kultury
  • „Ogród przyjazny dla klimatu” Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
  • „Przyprawy dookoła świata” oraz „Jadalny Kraków dla zwierząt” IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu „Rozzeleńmy się”
  •  „To lubię!” Muzeum Narodowe w Krakowie
  • „Drzewo życia” Lotna Czytelnia Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej
  • „Gotuję nie marnuję!” Foodsharing Kraków
  • „Jadalne zielone balkony” Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie.

Stoiska informacyjne:

  • Wawelska Kooperatywa Spożywcza
  • UMK Wydział Polityki Społecznej i Zdrowia – Inicjatywa Lokalna.

W godzinach 12.00–13.00 oraz 15.00–16.00 zapraszamy na pokaz filmów „Posłuchaj wegańskich biznesów” oraz „Katastrofa na talerzu” dzięki współpracy i uprzejmości REV INSTITUTE oraz Fundacji Green Festival.

Przez cały dzień do dyspozycji najmłodszych uczestników wydarzenia dostępny będzie też jedyny w swoim rodzaju „Ogrodniczy Plac Zabaw” na którym dzieciaki będą mogły zamienić się w prawdziwych Małych Ogrodników w Wielkim Mieście i przy pomocy taczek, łopatek, grabek, doniczek i konewek stworzyć swój własny wymarzony ogród.

Opis warsztatów:

  • Czy dziedzictwo można zjeść?” Międzynarodowe Centrum Kultury

Zapraszamy do wspólnego tworzenia, poznawania i odkrywania podczas rodzinnych warsztatów realizowanych w ramach Jadalny Kraków Fest! Łącząc misję MCK z głównym założeniem projektu, będziemy promować dziedzictwo jadalne. Wspólnie stworzymy proste gry logiczne, prowadzące szlakiem kulinarnych tradycji. Podczas zajęć będziemy wykorzystywać materiały przyjazne dla środowiska.

  • „Ogród przyjazny dla klimatu” Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego

Na warsztatach prowadzonych przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego stworzymy model domu wraz z ogrodem, wkomponowującym się w krajobraz i przyjaznym przyrodzie. Zastanowimy się jak pogodzić funkcjonalność z ochroną krajobrazu oraz jak za pomocą prostych zabiegów stworzyć wokół domu oazę bioróżnorodności, z której korzystać będą rośliny, zwierzęta oraz my sami.

  • „Rytmiczne wierszowanki – „Lokomotywa” Spółdzielnia Muzyczna Contemporary Ensemble

Spółdzielnia Muzyczna contemporary ensemble zaproponuje zabawę z poezją Juliana Tuwima, udźwiękawiając znaną „Lokomotywę”. Wykorzystamy naturalny potencjał najmłodszych uczestników do improwizacji, razem pomuzykujemy w oparciu o elementy „body music”, a zakończymy wspólnym mini koncertem. Warsztaty poprowadzą Małgorzata Mikulska i Emilia Stefańska. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 3-6 lat.

  • „Przyprawy dookoła świata” – IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu „Rozzieleniamy się”

Na naszym stoisku dowiesz się jakie zioła i przyprawy używane są w innych kulturach. Będziesz miał/a okazję je powąchać, spróbować i dowiedzieć się, w jakich daniach się sprawdzą.

Przygotowaliśmy również książeczki z przepisami, które pozwolą Ci wykorzystać zdobytą wiedzę we własnej kuchni!

  • Jadalny Kraków dla zwierząt – IB Polska wraz z UNHCR w ramach projektu „Rozzieleniamy się”

Na stoisku możecie dowiedzieć się, jakie rośliny są bezpieczne i jadalne dla waszych czworonożnych przyjaciół – psów i kotów. Będzie można nie tylko zapoznać się z przygotowanymi materiałami informacyjnymi, ale także zasiać własne „bezpieczne” rośliny i zabrać je do domu.

  • „To lubię!” Muzeum Narodowe w Krakowie

„To lubię!” to warsztaty plastyczne dla starszych i młodszych koneserów tego, co dobre. Sztuka może być źródłem naprawdę pysznych doznań, a zbiory muzeum potrafią budzić wiele kulinarnych skojarzeń. Zdarza się nawet, że powodują jeszcze większy głód (sztuki). Podczas warsztatów będziemy przyrządzać papierowe kolażowe potrawy z tego, co w zbiorach muzeum jest najsmaczniejsze i dzielić się tym, co lubimy najbardziej. Przy okazji udowodnimy, że recykling ma przyszłość – dzięki wykorzystaniu (pozornie) niepotrzebnych muzealnych resztek będzie można otrzymać prawdziwie majową wróżbę. Wysnujemy ją wprost z warzywnych i owocowych motywów, które ozdabiają niejedno dzieło sztuki w kolekcji MNK. Prowadzenie: Jagoda Gumińska-Oleksy i Aleksandra Jaremko (Dział Edukacji Muzeum Narodowego w Krakowie).

  • „Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach.” Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida

Agata Miloch oraz Paulina Strzoda z Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida zapraszają do wspólnego odkrywania i działania wokół tematu „Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach.”

Przygotowano twórczo-naukowe relaksujące stanowisko warsztatowe. Przyjrzymy się, również w dużym zbliżeniu, niezwykłemu życiu grzybów zwanych potocznie pleśnią, które często gwałtownie a przy tym niepozornie potrafią zawładnąć naszym jedzeniem. Poznacie tajemnice życia tych organizmów, zrozumiecie co ułatwia im szybkie rozmnażanie i wszechwładne panowanie. Nauczycie się skutecznych trików, jak się przed nimi bronić. Zachęcimy również do eksplorowania kształtów, barw, faktur i wspólnego działania przy użyciu farb akwarelowych. Stworzymy swoje własne oswojone i niegroźne pleśniowe twory.

Stanowisko warsztatowe będzie czynne od 10.00–12.00 oraz 14.00–16.00.

  • „Drzewo życia” Lotna Czytelnia Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z tekstem książki „Ostatnie drzewo” Stepana Zavrela (wydawnictwo Tatarak), po wysłuchaniu której chwilę rozmawiamy o znaczeniu drzew w życiu człowieka i zwierząt. Mówimy też o pracy ilustratora i jego własnej wizji plastycznej interpretacji dzieła pisanego – każdy może być ilustratorem! Głównym tematem warsztatów jest stworzenie wspólnego drzewa oraz wszystkich istotnych elementów w jego otoczeniu. Wykorzystując dostępne materiały pochodzące w znacznej części z recyklingu stworzymy zwierzęta, rośliny, drzewo i całe otoczenie.

  • „Gotuję nie marnuję!” Foodsharing Kraków

Foodsharing Kraków jest inicjatywą społeczną skupiającą się na zapobieganiu marnowaniu żywności. Podejmuje działania mające na celu ratowanie nadwyżek jedzenia, edukuje w zakresie prawidłowego przechowywania produktów żywnościowych i dzieli się pomysłami na wykorzystanie resztek kuchennych. 

Osoby uczestniczące w warsztatach dowiedzą się, w jaki sposób zminimalizować marnowanie żywności w domu, jak wykazać się kreatywnością podczas gotowania, by powstawało jak najmniej resztek. Wolontariuszki Foodsharing Kraków podzielą się też doświadczeniami na temat domowego kompostowania i udowodnią, że jest ono łatwe i satysfakcjonujące.

  • „Jadalne zielone balkony” Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie

Pomidor, papryka, jadalne kwiaty czy pachnące zioła? Jaki kształt, kolor czy smak wybierzesz by rozpocząć swoją przygodę z miejskim ogrodnictwem? W trakcie przygotowanych warsztatów ogrodniczych sami skomponujecie i posadzicie wybrane kompozycje roślin jadalnych, które sprawią, że posiłki będą zawsze smaczne i pełne witamin. To łatwiejsze niż się sądzisz, a radość i satysfakcja z własnych upraw nie ma sobie równych!

Źródło: krakow.pl

Czytaj także